Ο Δήμος Φοινικαίων σε συνεργασία με την Αδελφότητα Σμινετσης και τους κατοίκους των χωριών Καρροκι και Γριασδανης θα οργανώσει πολιτιστική εκδήλωση. Σας προσκαλούμε αυτό το Σάββατο, 17 Ιουλίου 20:00 η ώρα, στη Σμινετση, στο προαύλιο της εκκλησίας. Σας περιμένουμε! Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι ! Δήμος Φοινικαίων

214900338_2949505408655621_1814946915659623867_n

Reagim i Kryetarit të bashkisë Finiq për shtimin e rasteve të vjedhjeve të banesave.

Raste të shtuara të grabitjeve janë vërejtur kohët e fundit në fshatrat e bashkisë së Finiqit. Shënjestra e tyre këtë herë ishin disa fshatra të Njësisë Administrative të Alikos dhe specifikisht fshati Çaush dhe Neohori, ku janë hapur shtëpitë e banorëve Hriso Peivani, Kaliopi Gudi dhe Thoma Qesko. Grabitësit, përveç përvetësimit të gjërave me vlerë dhe parave, gjithashtu përdorën dhunë brutale ndaj të moshuares Hriso Peivani, e cila u transportua në spital.
Kryetari i bashkisë , Z. Kristo Kiço, i bën thirrje policisë së shtetit të marrë të gjitha masat e nevojshme për të parandaluar veprime të tilla. Ndërkohë, ai ka aktivizuar policinë bashkiake në patrullime gjatë natës në akset qëndrore të bashkisë.

Rehabilitimi I Qendrës Kulturore në Livadhja

Përfundon rehabilitimi I Qendrës Kulturore në Livadhja në kuadër të projektit Rhythm – Fostering Creativity and Connecting Cultural Assets through Monuments.
Ndërhyrje u bënë për konfigurimin dhe funksionimin e plotë të Qendrës Kulturore në Livadhja, Finiq. Këtu u përfshinë instalimi i sistemit audio, sistemi i kondicionimit dhe pajisjet e tjera të ngjashme, ulëset e amfiteatrit, skena, pajisjet teknike për dëgjimin, shikimin.
Projekti RYTHM është bashkëfinancuar nga Bashkimi Evropian dhe Fondet Kombëtare të vendeve pjesëmarrëse në kuadër të programit të bashkëpunimit INTERREG Greece – Albania 2014-2020.
200918003_2928545854084910_8898688453498322133_n 201246554_2928545954084900_6859007087714393570_n 200855237_2928546040751558_4618643051900163385_n 201111525_2928546077418221_463192005948210313_n 201772000_2928546110751551_3674372024923915536_n 201405045_2928546150751547_5934630048096546674_n 201494603_2928546200751542_2620718439327334869_n 200284676_2928545990751563_6521540009040935895_n 200589939_2928545797418249_874368650194814290_n 200679876_2928545897418239_5042664584614059832_n

Solis – Bashkëpunimi ndërkufitar për efiçiencën energjitike duke përdorur energjinë diellore

Bashkia e Finiqit po vijon aktualisht punën për implementimin e projektit Solis. Ky projekt është i financuar nga Bashkimi Evropian dhe fondet e shteteve pjesëmarrëse në kuadër të programit Interreg IPA CBC Greece – Albania 2014 – 2020 dhe zbatohet në partneritet me Bashkinë e Prevezës dhe Universitetin e Janinës.
Projekti adreson një nga sfidat kryesore globale me të cilat përballet njerëzimi sot, por më e rëndësishmja merr në konsideratë atë çka mund të quhet si kërcënim për zonën ndërkufitare: “Ndikimet serioze të mundshme të ndryshimeve klimaterike në mjedisin natyror”. Projekti aspiron të tregojë se si një ndërhyrje e integruar energjetike, e zhvilluar mirë, mund të arrijë përmbushjen e objektivave mjedisorë dhe në të njëjtën kohë të nxisë rritjen ekonomike dhe të promovojë një zhvillim ekonomik me sa më pak ndotje.
Projekti bazohet në katër shtylla themelore të cilat janë: shfrytëzimi i resurseve lokale të energjisë së rinovueshme, rritja e eficensës energjetike, vlerësimi i kapacitetit të transferimit të teknologjisë dhe promovimi i mënyrave të përgjegjshme të jetesës. Prandaj, SOLIS tenton të maksimizojë shfrytëzimin e mundësive të zonës ndërkufitare, që nënkupton “Prodhimin e energjisë dhe burimeve të ripërtëritshme të energjisë” duke synuar përdorimin e energjisë diellore në prodhimin e energjisë elektrike në një nivel lokal.
Projekti është i dizenjuar nga Bashkia e Prevezës, Bashkia e Finiqit dhe Universiteti i Janinës – Sektori i Veçantë për Fondet e Kërkimit – Departamenti i Edukimit të Fëmijëve, me mbështetjen e Departamentit të Shkencave Kompjuterike dhe Inxhinierisë. Secili partner solli ekspertizën e tij për zhvillimin e këtij projekti të integruar që merr parasysh pikat e forta dhe të dobëta të zonës ndërkufitare në nivel lokal.
Bazuar në përpjekjen e përbashkët të partnerëve, projekti propozon zbatimin e një numri veprimesh, që korrespondojnë në mënyrë specifike me kapacitetin lokal, karakteristikat e popullsisë, pikat e forta, dobësitë dhe mundësitë, dhe rreziqet e zonës ndërkufitare.
SOLIS, pra, korrespondon plotësisht me fushën e Programit; duke konsideruar mungesën e theksuar të burimeve financiare në Finiq dhe Prevezë, realizohen ndërhyrje në shkallë të vogël, që shërbejnë si shembull për autoritetet e tjera në zonën ndërkufitare, duke shfrytëzuar zhvillimin e burimeve të energjisë së rinovueshme dhe duke nxitur një rritje të qëndrueshme ekonomike. Në mënyrë të ngjashme, veprimet e koordinuara për promovimin e mënyrave të jetesës me impakt në përdorimin e energjisë korrespondojnë me ndryshimet aktuale të përditshme që janë lehtësisht të disponueshme në zonën ndërkufitare, ndërsa në të njëjtën kohë mund të shkallëzohen lehtësisht dhe të përshtaten me mjediset e tjera.
Qasja kryesore e projektit është ndërhyrja e integruar që maksimizon vlerën e investimit. Pavarësisht se veprimet e projektit janë të përqendruara në nivel lokal, ai do të krijojë efekte në të gjithë zonën. Nga ky ndikim do të përfitojë popullsia ndërkufitare, duke vendosur kështu një shembull të planifikimit të integruar që merr parasysh karakteristikat lokale dhe shfaq një mënyrë inovatore për shfrytëzimin e potencialit të burimeve energjitike të fushave të tjera dhe promovimin e efikasitetit energjitik.
SOLIS merr në konsideratë pikat e forta të zonës ndërkufitare dhe ato të partnerëve të saj, duke zhvilluar një ndërhyrje që thekson rëndësinë e veprimeve lokale dhe fuqinë që zgjedhjet tona të përditshme mund të sjellin tranzicionin e dëshiruar në një ekonomi të qëndrueshme.

BASHKIA FINIQ SHPERNDAU DHURATA PER FEMIJET E KOPSHTEVE DHE SHKOLLAVE

Dje dhe sot, Kryetari i Bashkisë së Finiqit , Z. Kristo Kiço, shpërndau dhurata për rreth 200 nxënës, të shkollave 9- vjeçare Finiqit, Mesopotamit, në shkollat fillore dhe kopshtet e Dermishit, Alikos, Navaricës, SMT dhe Vrionit për t’i uruar për festat e Krishtlindjeve dhe Vitin e Ri. Dhuratat për të vegjlit e Livadhja të cilët kanë disa ditë që kryejnë mësime në distancë për shkak të përhapjes së virusit covid 19, sipas kryetarit të bashkisë, do të dërgohen në shtëpitë e tyre në rastin më të parë. Në të njëjtën kohë, kryetari i Bashkisë, së bashku me drejtorët e Shërbimeve Sociale dhe Arsimit të bashkisë, nderuan me çmime dhe mjete pikture 6 nxënësit që fituan konkursin të pikturës me temë “STOP dhunës ndaj grave dhe vajzave “.
 132326815_2804017883204375_1329832667379177162_n 132840031_2804017846537712_4307515494327530024_n 132801555_2804017786537718_4168045988404187475_n 132609272_2804017696537727_4911379147591339073_n 132600067_2804017656537731_6130347450154203400_n 132266354_2804017596537737_5585274010276958093_n 132190971_2804017536537743_6234452200420527507_n 132480237_2804017499871080_5105006475396550040_n 132316549_2804017423204421_124180972121996423_n 132403947_2804017363204427_9004865474021496923_n 132388921_2804017329871097_3014957807656784748_n 132230766_2804017306537766_2547669774955602307_n 132395162_2804017279871102_4420557168132029595_n 132666752_2804017223204441_1114443925168538543_n 132259929_2804017176537779_583025842296299100_n 132400571_2804017133204450_3541225821965888100_n 132523244_2804017086537788_5962527003738601051_n 132190973_2804017049871125_4282806061499267469_n 132427683_2804016996537797_4390945599293063453_n 132736009_2804016933204470_672244219503442218_n 132245622_2804016879871142_2488378435095825735_n

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων ανέκαθεν αποτελούσε πολύτιμο στήριγμα για τους ομογενείς μας, που διαβιούν στα μειονοτικά χωριά, πολλές φορές αποκλεισμένοι και χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδεις δομές κοινωνικής πρόνοιας και υγείας. Κατά το τελευταίο διάστημα ειδικά, με την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοιου, το Πανεπιστημιακο Νοσοκομείο Ιωαννίνων ήρθε να καλύψει και αυτό το κενό, παρέχοντας νοσηλεία σε πλήθος βαριά νοσούντων ομογενών μας, κυρίως υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες από τις περιοχές Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου και Χιμάρας, που κρατούν διαχρονικά Θερμοπύλες στη γενέτειρά τους. Οφείλουμε ως δημοτική Αρχή να ευχαριστήσουμε εκ μέρους αυτών των ανθρώπων το Διοικητή του Νοσοκομείου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις ελληνικές Αρχές που ευσυνείδητα και αγόγγυστα προσφέρουν το έργο τους, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των ομογενών συμπατριωτών τους. Παραλληλα, οφείλουμε να συγχαρούμε και την Ελληνική Διπλωματική και Προξενική Αρχή στα Τίρανα, για την έγκαιρη και αποτελεσματική μεσολάβησή της, για το συντονισμό της διακομιδής των ομογενών μας από την Αλβανία, δίνοντας τους την ευκαιρία της συμμετοχής στο εφαρμοσθέν πρόγραμμα προστασίας της υγείας των Ελλήνων πολιτών έναντι της πανδημίας, πράγμα το οποίο γίνεται πράξη αυτό το διάστημα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΟΣ

ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΟΡΙΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι βαριά προσβεβλημένοι από τον κορωναϊό ασθενείς στη
μεταφορά τους από τις περιοχές μας προς τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, οι δύο δήμαρχοι,
Δερόπολης και Φοινικαίων, Δημήτρης Τόλης και Χρήστος Κίτσος, όρισαν από κοινού την κυρία
Ελένη Παππά, διαχειρίστρια του Δημοτικού Διαμερίσματος Αλύκου ,ως υπεύθυνη για την
ετοιμασία των ιατρικών φακέλων και των σχετικών διαδικαστικών των ασθενών που επρόκειτο να νοσηλευτούν στα παραπάνω νοσοκομεία.
Για τα περαιτέρω παρακαλούνται όσοι ενδιαφερόμενοι όπως επικοινωνήσουν αντίστοιχα με τους δημάρχους:
ΔΕΡΟΠΟΛΙΤΩΝ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΛΗΣ τηλ.: +355692059042,
ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΟΣ τηλ. +355697786808

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ

Από 27 Ιουλίου η δημοτική αρχή Φοινικαίων έστειλε επιστολή προς τον κύριο Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία και το τελωνείο Μαυροματίου για τη διέλευση ανθρώπων από και προς Ελλάδα κυρίως αυτές τις αυγουστιάτικες μέρες, αλλά, δυστυχώς δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση. Μάλλον , η Κακαβιά και όλη η διαδικασία γίνεται καθημερινά μία κόλαση για όσους τόλμησαν να γυρίσουν στα σπίτια τους στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ή θέλουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους στην Ελλάδα.
Η κατάσταση αυτή που γραφειοκρατικά δημιουργείται για να δυσχεράνει καθημερινά τη ζωή των πολιτών στα σύνορα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κοινωνικής και οικονομικής φύσεως στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, απονεκρώνει τη ζωή στον τόπο μας και τείνει να αποκόψει τη νέα γενιά από τα πατρώα εδάφη. Στα πλαίσια της ελευθερίας διακίνησης –εννοείται, υπό αυστηρούς υγειονομικούς όρους- περιορίζεται αφάνταστα η μετάβαση των πολιτών διπλής υπηκοότητας από και προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν λύσεις- όπως είναι η λύση Μαυρομάτι- και να μην δίνεται η πρέπουσα σοβαρότητα εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κυρίως αυτές τις Άγιες Μέρες που όλοι περιμέναμε.
Ο Δήμος Φοινικαίων επανέρχεται δημοσίως στην αίτησή του να ξαναλειτουργήσει άμεσα η διάβαση Μαυροματίου για να διευκολυνθεί η μετακίνηση όχι μόνο των πολιτών του δήμου του αλλά όλων των όμορων δήμων όπου τυγχάνουν να είναι στην πλειοψηφία τους πολίτες διπλής υπηκοότητας. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι η διευκόλυνση και όχι η επιβάρυνση των πολιτών μας προπαντός σ’ αυτές τις αλλόκοτες στιγμές της πανδημίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ