PROFILI I BASHKISË

Bashkia Finiq bën pjesë në Qarkun e Vlorës. Ndodhet 20 km nga qyteti i Sarandës, 7 km nga qyteti i Delvinës dhe 8 km nga brigjet e detit Jon. Nga veriu kufizohet me Bashkinë Delvinë, në lindje me Bashkinë Dropull, në jug me Greqinë dhe në perëndim me Bashkinë Sarandë. Ajo doli nga reforma e fundit e Vetëqeverisjes Vendore që u krye në vitin 2015 dhe konkretisht nga bashkimi i 5 ish-komunave: të Livadhjasë, Dhivrit, Alikos, Mesopotamit dhe Finiqit.

Përbëhet nga 4 njësi bashkiake: të Livadhjasë, Dhivrit, Mesopotamit dhe Alikos.Qendra e saj ndodhet përkohësisht në Finiq.
Përfshin 59 fshatra nga të cilët 54 janë greqishtfolës dhe 5 shqipfolës. Shën Pandalejmoni (musliman), Sopiku (i krishterë), (N)Avarica (musliman), Muzina dhe Peca (të krishterë) . Për Shën Pandalejmonin dhe Sopikun studiuesi dhrovjanit A. Nathanaili në studimin e tij për Dhrovjanin thekson se në defterët turq të regjistrimit të popullsisë të viteve 1431-1432 përmendet se të dy keta fshatra ishin të braktisur. Banorët e (N)Avaricës thuhet se u vendosën atje para 250-300 vitesh të ardhur nga krahina të ndryshme si Elbasani, Vlora, etj. Për Muzinën, historiani dhrovjanit N. Mustaqidhi në monografinë e tij për Dhrovjanin, kur bëhet fjalë për një polemikë (sherr) me Muzinën fqinje, thotë se nuk mjafton që janë të ardhur, por kanë dhe pretendime të mëdha.

Sipas regjistrave bashkiakë popullsia e Bashkisë arrin në 35 518 banorë ose 10 103 familje. Sipas regjistrimit (censusit) të vitit 2011 popullsia arrin në 11 862 banorë.Nga pikëpamja etnografike apo antropogjeografike, Bashkia Finiq përbëhet nga tre bashkësi, e Vurgut (fshatrat fushorë), e Rëzës (fshatrat malorë) dhe nga zona e ndërmjetme kodrinore (vija Sirakat, Livinë, Llazat, Gravë, Karroq).

Sipërfaqja e përgjithshme e Bashkisë Finiq është 44 100 hektarë. Sipërfaqja fushore është 44%, malore 34% dhe ajo kodrinore 22%. Për nga sipërfaqja njësia bashkiake e Livadhjasë është më e madhja me 35% të hapësirës. Sipërfaqja më e madhe fushore shtrihet në fushën e Vurgut, të Livadhjasë dhe të Mesopotamit.

Malet kryesorë janë Shtugara, Polica, Shenteniku, Driani, Mali i Gjerë, Dhivrovuni, Malina, Mileja, etj. Mali më i lartë është Shtugara me …. metra mbi nivelin e detit. Lumenjtë kryesorë që përshkojnë Bashkinë është Bistrica (25 km), Pavlla (50 km), Kalasa, përroi i Livadhjasë, përroi i Navaricës.
Bashkia përbëhet nga 59 komunitete (fshatra).

 • 1-20
 • 21-40
 • 41-59
 • 1. Karroqi
  2. Zmineci
  3. Grazhdani
  4. Malçani
  5. Cerkovica
  6. Llupsati
  7. Janicati
  8. Leshnica e Poshtme
  9. Leshnica e Sipërme
  10. Shën Andrea
  11 Dhivri
  12. Navarica
  13. Rumanxa
  14. Memoraqi
  15. Jerma
  16. Dërmishi
  17. Grava
  18. Qesarati
  19. Komati
  20. Llazati

 • 21. Kalcati
  22. Kalivja
  23. Livadhja
  24. Shën Pandalejmoni
  25. Vagalati
  26. Sopiku
  27. Lefter Talo
  28. Kullurica
  29. Halo
  30. Qenurjo
  31. Pllaka
  32. Fanari
  33. Neohori
  34. Aliko
  35. Çaushi
  36. Tremuli
  37. Rahulla
  38. Marafendi
  39. Ardhasova
  40. Vrioni

 • 41. Vromero
  42. Karahaxhi
  43. Finiqi
  44. Çlirimi
  45. Krane
  46. Mesopotami
  47. Velahova
  48. Livina
  49. Kostari
  50. Kardhikaqi
  51. Peca
  52. Muzina
  53. Dhrovjani i Sipërm
  54. Dhrovjani i Poshtëm
  55. Krongji
  56. Sirakati
  57. Brailati
  58. Mavropulli
  59. Bistrica