Solis – Bashkëpunimi ndërkufitar për efiçiencën energjitike duke përdorur energjinë diellore

Bashkia e Finiqit po vijon aktualisht punën për implementimin e projektit Solis. Ky projekt është i financuar nga Bashkimi Evropian dhe fondet e shteteve pjesëmarrëse në kuadër të programit Interreg IPA CBC Greece – Albania 2014 – 2020 dhe zbatohet në partneritet me Bashkinë e Prevezës dhe Universitetin e Janinës.
Projekti adreson një nga sfidat kryesore globale me të cilat përballet njerëzimi sot, por më e rëndësishmja merr në konsideratë atë çka mund të quhet si kërcënim për zonën ndërkufitare: “Ndikimet serioze të mundshme të ndryshimeve klimaterike në mjedisin natyror”. Projekti aspiron të tregojë se si një ndërhyrje e integruar energjetike, e zhvilluar mirë, mund të arrijë përmbushjen e objektivave mjedisorë dhe në të njëjtën kohë të nxisë rritjen ekonomike dhe të promovojë një zhvillim ekonomik me sa më pak ndotje.
Projekti bazohet në katër shtylla themelore të cilat janë: shfrytëzimi i resurseve lokale të energjisë së rinovueshme, rritja e eficensës energjetike, vlerësimi i kapacitetit të transferimit të teknologjisë dhe promovimi i mënyrave të përgjegjshme të jetesës. Prandaj, SOLIS tenton të maksimizojë shfrytëzimin e mundësive të zonës ndërkufitare, që nënkupton “Prodhimin e energjisë dhe burimeve të ripërtëritshme të energjisë” duke synuar përdorimin e energjisë diellore në prodhimin e energjisë elektrike në një nivel lokal.
Projekti është i dizenjuar nga Bashkia e Prevezës, Bashkia e Finiqit dhe Universiteti i Janinës – Sektori i Veçantë për Fondet e Kërkimit – Departamenti i Edukimit të Fëmijëve, me mbështetjen e Departamentit të Shkencave Kompjuterike dhe Inxhinierisë. Secili partner solli ekspertizën e tij për zhvillimin e këtij projekti të integruar që merr parasysh pikat e forta dhe të dobëta të zonës ndërkufitare në nivel lokal.
Bazuar në përpjekjen e përbashkët të partnerëve, projekti propozon zbatimin e një numri veprimesh, që korrespondojnë në mënyrë specifike me kapacitetin lokal, karakteristikat e popullsisë, pikat e forta, dobësitë dhe mundësitë, dhe rreziqet e zonës ndërkufitare.
SOLIS, pra, korrespondon plotësisht me fushën e Programit; duke konsideruar mungesën e theksuar të burimeve financiare në Finiq dhe Prevezë, realizohen ndërhyrje në shkallë të vogël, që shërbejnë si shembull për autoritetet e tjera në zonën ndërkufitare, duke shfrytëzuar zhvillimin e burimeve të energjisë së rinovueshme dhe duke nxitur një rritje të qëndrueshme ekonomike. Në mënyrë të ngjashme, veprimet e koordinuara për promovimin e mënyrave të jetesës me impakt në përdorimin e energjisë korrespondojnë me ndryshimet aktuale të përditshme që janë lehtësisht të disponueshme në zonën ndërkufitare, ndërsa në të njëjtën kohë mund të shkallëzohen lehtësisht dhe të përshtaten me mjediset e tjera.
Qasja kryesore e projektit është ndërhyrja e integruar që maksimizon vlerën e investimit. Pavarësisht se veprimet e projektit janë të përqendruara në nivel lokal, ai do të krijojë efekte në të gjithë zonën. Nga ky ndikim do të përfitojë popullsia ndërkufitare, duke vendosur kështu një shembull të planifikimit të integruar që merr parasysh karakteristikat lokale dhe shfaq një mënyrë inovatore për shfrytëzimin e potencialit të burimeve energjitike të fushave të tjera dhe promovimin e efikasitetit energjitik.
SOLIS merr në konsideratë pikat e forta të zonës ndërkufitare dhe ato të partnerëve të saj, duke zhvilluar një ndërhyrje që thekson rëndësinë e veprimeve lokale dhe fuqinë që zgjedhjet tona të përditshme mund të sjellin tranzicionin e dëshiruar në një ekonomi të qëndrueshme.

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΔΩΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΛΗΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε περίπου 200 μαθητές μοίρασε δώρα χθες και σήμερα ο ίδιος ο Δήμαρχος Φοινικαίων κύριος Χρήστος Κίτσος, στα 9 τάξια Φοινίκης, Μεσοποτάμου στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία Ντερμισιού, Αλύκου, Αβαρίτσας ,ΣΜΤ και Βρυωνιού για να τους ευχηθεί από κοντά καλές χειμωνιάτικες διακοπές, καλά Χριστούγεννα και επιτυχίες στο Νέο Έτος. Τα δωρα για τους μικρούληδες της Λιβαδειάς που εδώ και μερικές μέρες διεξάγουν τα μαθήματα εξ αποστάσεων λόγω της εξάπλωσης του κορωναϊού, σύμφωνα με το δήμαρχο, θα αποσταλλούν στα σπίτια του καθενός με την πρώτη ευκαιρία.
Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος, μαζί με τους διευθυντές των Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδείας του δήμου , τίμησαν με βραβεία και μέσα ζωγραφικής τους 6 μαθητές που προηγήθηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα “Τέρμα στη βία κατά των κοριτσιών και γυναικών”.
 132326815_2804017883204375_1329832667379177162_n 132840031_2804017846537712_4307515494327530024_n 132801555_2804017786537718_4168045988404187475_n 132609272_2804017696537727_4911379147591339073_n 132600067_2804017656537731_6130347450154203400_n 132266354_2804017596537737_5585274010276958093_n 132190971_2804017536537743_6234452200420527507_n 132480237_2804017499871080_5105006475396550040_n 132316549_2804017423204421_124180972121996423_n 132403947_2804017363204427_9004865474021496923_n 132388921_2804017329871097_3014957807656784748_n 132230766_2804017306537766_2547669774955602307_n 132395162_2804017279871102_4420557168132029595_n 132666752_2804017223204441_1114443925168538543_n 132259929_2804017176537779_583025842296299100_n 132400571_2804017133204450_3541225821965888100_n 132523244_2804017086537788_5962527003738601051_n 132190973_2804017049871125_4282806061499267469_n 132427683_2804016996537797_4390945599293063453_n 132736009_2804016933204470_672244219503442218_n 132245622_2804016879871142_2488378435095825735_n

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων ανέκαθεν αποτελούσε πολύτιμο στήριγμα για τους ομογενείς μας, που διαβιούν στα μειονοτικά χωριά, πολλές φορές αποκλεισμένοι και χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδεις δομές κοινωνικής πρόνοιας και υγείας. Κατά το τελευταίο διάστημα ειδικά, με την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοιου, το Πανεπιστημιακο Νοσοκομείο Ιωαννίνων ήρθε να καλύψει και αυτό το κενό, παρέχοντας νοσηλεία σε πλήθος βαριά νοσούντων ομογενών μας, κυρίως υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες από τις περιοχές Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου και Χιμάρας, που κρατούν διαχρονικά Θερμοπύλες στη γενέτειρά τους. Οφείλουμε ως δημοτική Αρχή να ευχαριστήσουμε εκ μέρους αυτών των ανθρώπων το Διοικητή του Νοσοκομείου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις ελληνικές Αρχές που ευσυνείδητα και αγόγγυστα προσφέρουν το έργο τους, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των ομογενών συμπατριωτών τους. Παραλληλα, οφείλουμε να συγχαρούμε και την Ελληνική Διπλωματική και Προξενική Αρχή στα Τίρανα, για την έγκαιρη και αποτελεσματική μεσολάβησή της, για το συντονισμό της διακομιδής των ομογενών μας από την Αλβανία, δίνοντας τους την ευκαιρία της συμμετοχής στο εφαρμοσθέν πρόγραμμα προστασίας της υγείας των Ελλήνων πολιτών έναντι της πανδημίας, πράγμα το οποίο γίνεται πράξη αυτό το διάστημα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΟΣ

ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΟΡΙΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι βαριά προσβεβλημένοι από τον κορωναϊό ασθενείς στη
μεταφορά τους από τις περιοχές μας προς τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, οι δύο δήμαρχοι,
Δερόπολης και Φοινικαίων, Δημήτρης Τόλης και Χρήστος Κίτσος, όρισαν από κοινού την κυρία
Ελένη Παππά, διαχειρίστρια του Δημοτικού Διαμερίσματος Αλύκου ,ως υπεύθυνη για την
ετοιμασία των ιατρικών φακέλων και των σχετικών διαδικαστικών των ασθενών που επρόκειτο να νοσηλευτούν στα παραπάνω νοσοκομεία.
Για τα περαιτέρω παρακαλούνται όσοι ενδιαφερόμενοι όπως επικοινωνήσουν αντίστοιχα με τους δημάρχους:
ΔΕΡΟΠΟΛΙΤΩΝ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΛΗΣ τηλ.: +355692059042,
ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΟΣ τηλ. +355697786808

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ

Από 27 Ιουλίου η δημοτική αρχή Φοινικαίων έστειλε επιστολή προς τον κύριο Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία και το τελωνείο Μαυροματίου για τη διέλευση ανθρώπων από και προς Ελλάδα κυρίως αυτές τις αυγουστιάτικες μέρες, αλλά, δυστυχώς δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση. Μάλλον , η Κακαβιά και όλη η διαδικασία γίνεται καθημερινά μία κόλαση για όσους τόλμησαν να γυρίσουν στα σπίτια τους στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ή θέλουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους στην Ελλάδα.
Η κατάσταση αυτή που γραφειοκρατικά δημιουργείται για να δυσχεράνει καθημερινά τη ζωή των πολιτών στα σύνορα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κοινωνικής και οικονομικής φύσεως στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, απονεκρώνει τη ζωή στον τόπο μας και τείνει να αποκόψει τη νέα γενιά από τα πατρώα εδάφη. Στα πλαίσια της ελευθερίας διακίνησης –εννοείται, υπό αυστηρούς υγειονομικούς όρους- περιορίζεται αφάνταστα η μετάβαση των πολιτών διπλής υπηκοότητας από και προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν λύσεις- όπως είναι η λύση Μαυρομάτι- και να μην δίνεται η πρέπουσα σοβαρότητα εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κυρίως αυτές τις Άγιες Μέρες που όλοι περιμέναμε.
Ο Δήμος Φοινικαίων επανέρχεται δημοσίως στην αίτησή του να ξαναλειτουργήσει άμεσα η διάβαση Μαυροματίου για να διευκολυνθεί η μετακίνηση όχι μόνο των πολιτών του δήμου του αλλά όλων των όμορων δήμων όπου τυγχάνουν να είναι στην πλειοψηφία τους πολίτες διπλής υπηκοότητας. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι η διευκόλυνση και όχι η επιβάρυνση των πολιτών μας προπαντός σ’ αυτές τις αλλόκοτες στιγμές της πανδημίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΥΡΙΑΖΑΤΗ

Στο πολιτιστικό κέντρο «Κατίνα Παππά» της Λιβαδειάς πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, 6 Αυγούστου, η τελετή απονομής του τίτλου «Επίτιμος Δημότης του Δήμου Φοινικαίων»-μετά θανάτου στον αείμνηστο πρώην πρόεδρο της Ομόνοιας και αγωνιστή των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Σωτήρη Κυριαζάτη. Παρουσία δημοτικών συμβούλων, πρώην αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώην βουλευτών και πλήθους ενδιαφερόμενων ο Δήμαρχος Φοινικαίων κύριος Χρήστος Κίτσος παρέδωσε στον αδελφό του τιμώμενου τον τίτλο, εφόσον προηγήθηκαν αρκετές ομιλίες σχετικά με τη ζωή και το έργο του Σωτήρη Κυριαζάτη, ως εμβληματική προσωπικότητα του Ελληνισμού της Αλβανίας, καταγόμενη από το Λαζάτες του δήμου Φοινικαίων, η οποία ηγήθηκε δράσεων στη διάρκεια του απολυταρχικού καθεστώτος αλλά και της μεταπολίτευσης για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα και των δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Το συντονισμό της δραστηριότητας έκανε ο διευθυντής Ανάπτυξης Εθνικής Ταυτότητας, Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Βαγγέλης Τζαφέρης.
Ο Δήμαρχος κ. Κίτσος στην ομιλία του τόνισε ότι «Ήταν ο άνθρωπος που πάντα ενέπνεε εμπιστοσύνη και αισιοδοξία και δίδασκε στους νεότερους με τις πράξεις και το έργο του την αποφασιστικότητα στον αγώνα για τα δίκαια του Ελληνισμού στην Αλβανία, την αναγκαιότητα για ομοψυχία σ’ αυτό τον αγώνα.
Ας μας επιτρέψει αυτός ο μεγάλος άνθρωπος και αγωνιστής , εκεί ψηλά που βρίσκεται, να του προσφέρουμε το ελάχιστο των τιμών που του ανήκουν, να τον εντάξουμε στην πρώτη σειρά των τιμώμενων προσώπων του Δήμου Φοινικαίων για να αντλούμε διαρκώς έμπνευση στους αγώνες μας για τα δικαιώματα και την προκοπή του τόπου μας!»
Για τη ζωή και το έργο του Κυριαζάτη, μίλησε ο συναγωνιστής και συνεργάτης του κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος σε μια εκτενή αναφορά περίγραψε την έντονη κοινωνική, πατριωτική, πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητά του, το μεγαλείο της ψυχής και την πνευματική του διαύγεια στην αντιμετώπιση των προσωπικών και κοινοτικών προβλημάτων.
Την αναφορά αυτή εμπλούτισαν και οι συγκινητικές αφηγήσεις του συγκρατούμενου στις φυλακές του Σπάτς κ. Βαγγέλη Καραθάνου.
Για το φιλοσοφημένο λόγο, την ευγλωττία και τις αρετές της προσωπικότητας Κυριαζάτη μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς.
Με πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του δήμου και τις ανθρώπινες και πατριωτικές περγαμηνές του Σωτήρη Κυριαζάτη εξέφρασαν στους χαιρετισμούς τους και οι πρώην βουλευτές Θωμάς Μήτσος και Σπύρος Ξέρας, ο πολιτευτής Θωμάς Καλόγερος, η διαχειρίστρια Ελένη Παππά, καθώς και οι: περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και βουλευτής Κορυτσάς κ. Γρηγόρης Καραμέλιος δια επιστολών.
Με την ευκαιρία αυτή μαθητές του σχολείου απήγγειλαν ποιήματα του Φώτου Κυριαζάτη που σχετιζόταν με το περιεχόμενο της εκδήλωσης και προβλήθηκε ένα βίντεο με αποσπάσματα από τη ζωή και δράση του Σωτήρη Κυριαζάτη.

117271787_2682380232034808_9187948534003713499_n

117204812_2682380408701457_3770132316857362574_n

117128765_2682380475368117_8754849290367864859_n

117444331_2682380578701440_5197691683978760060_n

117379166_2682380645368100_4093428173397468243_n

117242483_2682380695368095_2277059880115806360_n

117117047_2682380778701420_8435857395204813014_n

117121268_2682380842034747_4694347111640248309_n

117170021_2682380892034742_1885768559344129251_n

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ

-Έκκληση δημάρχου κ. Χρήστου Κίτσου για μεγαλύτερη υπευθυνότητα των πολιτών σχετικά με τις φωτιές-
Καθημερινά αντιμέτωπες με τις φωτιές βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Δήμο Φοινικαίων. Μόνο σήμερα εμφανίστηκαν μία εστία κάτω από στη Λύβενα και δύο στα χωράφια του Βρωμερού. Απ’ ότι φαίνεται τις φωτιές αυτές τις βάζουν ανεύθυνοι βοσκοί ή νοικοκυραίοι που καίνε τα λιβάδια και τα χωράφια τους χωρίς να υπολογίσουν τις τεράστιες ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν σε περίπτωση επέκτασής τους. Παρότι από τη δημοτική αρχή εξεδόθη πριν ακόμα αρχίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες ανακοίνωση για την απαγόρευση κάθε ενέργειας που προκαλεί φωτιές, τα περιστατικά αυξάνονται κάθε μέρα και προκαλούν μεγάλες ζημιές στις περιουσίες των χωριών μας. Ο Δήμαρχος Φοινικαίων κύριος Χρήστος Κίτσος κάνει ξανά έκκληση σε όλους τους κάτοικους της περιοχής, στους βοσκούς και σε οποιονδήποτε ασυνείδητο πολίτη να σταματήσουν να φέρονται ανεύθυνα και επιπόλαια μπροστά σε μια τόση επικίνδυνη απειλή όπως είναι οι φωτιές και δηλώνει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση αποκαλυφθεί θα ληφθούν αυστηρά μέτρα. Αντί να επαγρυπνούμε απέναντι σε επιτηδευμένες ενέργειες εξωγενών ομάδων, τονίζει ο κύριο Κίτσος, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανεύθυνες πράξεις δικών μας ανθρώπων που κατά πάσα περίπτωση οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: στην καταστροφή.

ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» ΥΠΕΒΑΛΛΕ ΤΗΣ ΔΡΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΙΩΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΖΗΣΟΥ ΛΟΥΤΣΗ

Σε δύο συνεδριάσεις κατά σειρά της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με θέμα ημερήσιας διάταξης “200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» συμμετείχε διαδικτυακά ως μέλος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φοινικαίων και πρώην βουλευτής κύριος Ζήσος Λούτσης στις οποίες ανέπτυξε το επετειακό πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα οργανωθεί κατά τη διάρκεια του 2021 από το Δήμο Φοινικαίων για να τιμηθεί το πνεύμα της Παλιγγενεσίας στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τη δήλωση του κύριου Λούτση , από το δήμο Φοινικαίων κατά το έτος 2021 θα διοργανωθούν πολλές δραστηριότητες αλλά οι κυριότερες θα λάβουν χώρα κατά τις 16-17 Αυγούστου στη μορφή της διημερίδα με θεματολόγιο « Η συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη διαμόρφωση της οικουμενικής σημασίας της Ελευθερίας, των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων» και « Διαπρεπείς προσωπικότητες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που με το πνεύμα και το έργο τους συνέβαλαν στην Επανάσταση του 1821» και πλαισιωμένο με αρκετές αθλητικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δράσεις με την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας. Το πρόγραμμα αυτό εντάχτηκε στο σύνολο των δραστηριοτήτων που θα διοργανωθούν υπό τον συντονισμό της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής την Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και στηρίζεται από το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης το οποίο διευθύνει η κυρία Ιωάννα Ζαχαράκη.
Στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, εκτός των άλλων ο κύριος Λούτσης καταδίκασε και θεώρησε απολίτιστη και βέβηλη την επαίσχυντη πράξη του προέδρου Ερντογάν της Τουρκίας να μετατρέψει την εκκλησία της Αγία Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος ανακοινώνοντας ότι για το γεγονός αυτό θα υπάρχει και άμεση κινητοποίηση συμβουλίων στην περιοχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας , τα οποία στα ψηφίσματά τους θα συμπλέουν με τη στάση όλων των ορθόδοξων πιστών και πολιτισμένων ανθρώπων της οικουμένης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στην Ελληνική Βουλή κύριος Σάββας Αναστασιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κύριος Κωνσταντίνος Βλάσης εκτίμησαν ιδιαίτερα την άμεση και σοβαρή ανταπόκριση αυτή του δήμου Φοινικαίων και υποσχέθηκαν ότι θα είναι παρόν στις εκδηλώσεις.
Οι νύξεις του κυρίου Λούτση στην Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής για περισσότερη «αγάπη» και «συμπαράσταση» τη Ελληνικής πολιτείας προς τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες για την επίλυση των σοβαρών και διαχρονικών τους προβλημάτων στην Αλβανία αλλά και στην Ελλάδα, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του βουλευτή Λασιθίας κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτη να επαναφέρει το ζήτημα προστασίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία στο θέμα περιουσιών καθώς και το συνταξιοδοτικό.